3 Eylül 2011 Cumartesi

Konfüçyus Tapınağı, Konfüçyus Konutu ve Konfüçyus’un Mezarı



Çin'de Konfüçyus Felsefesi'nin kurucusu olan Konfüçyus, dünyanın en büyük felsefecilerinden biri olarak kabul ediliyor. Konfüçyus'u anmak için inşa edilen Konfüçyus Tapınağı, Konfüçyus'un Konutu ve Konfüçyus'un ailesinden gelenlerin mezarları, Çin'de 2 bin yılı aşkın süre hüküm süren hanedanların, gelmiş geçmiş imparatorların Konfüçyus'a büyük saygı gösterdiklerinin ve Konfüçyusçuluğun gelişmesini teşvik ettiklerinin bir göstergesi olmanın yanı sıra, Çin tarihinde ve Doğu kültüründe çok önemli yer tutar.

Konfüçyus Tapınağı, Konfüçyus Konutu ve Konfüçyus soyluların mezarları, Konfüçyus'un memleketi Shandong eyaletinin Qufu kentinde bulunur. "Çin'deki Birinci Tapınak" olarak adlandırılan Konfüçyus Tapınağı, Çin'in en büyük ve en tanınmış Konfüçyus'u anma yeridir. Konfüçyus'un ölümünden iki yıl sonra, yani M.Ö 478 yılında, zamanın Lu devleti kralı, Konfüçyus'un kaldığı konutu tapınağa dönüştürdü. Başlangıçta yalnızca üç odaya sahip olan Konfüçyus Tapınağı'nda Konfüçyus'un giysileri ve diğer eşyaları sergilendi. Tapınakta her yıl anma törenleri yapılırdı. Sonra Konfüçyus'un yarattığı Konfüçyusçuluk kültürü, adım adım Çin'in genel kabul gören kültürü haline geldi. Her hanedanın imparatorları tarafından sürekli olarak genişletilen Konfüçyus Tapınağı, büyük çaplı bir yapılar topluluğu haline geldi. Qing hanedanının imparatoru Yongzheng 18. yüzyılın başlarında bir kez daha Konfüçyus Tapınağı'nı onarıp genişletti. Konfüçyus Tapınağı'nın boyutları bugüne kadar korundu
Güneyden kuzeye bin metreden fazla uzunluktaki Konfüçyus Tapınağı'nın yüzölçümü, 100 bin metrekareye ulaştı. 500 odadan oluşan Konfüçyus Tapınağı, ölçüsü bakımından Beijing'deki Yasak Kent'in ardından ikinci büyük eski yapılar topluluğudur ve Çin'in eski çağlarına ait büyük tapınak örneği olarak kabul edilmektedir.

Konfüçyus Tapınağı’nın mimari yapısı, feodal toplumun en yüksek tarzına, yani imparatorluk saraylarının mimari yapısına göre tasarlanmıştır. Tapınağın ana yapıları, güneyden kuzeye uzanan bir eksen hattı boyunca inşa edilmiştir. İki yanında düzenli olarak yardımcı yapılar kurulmuştur. Konfüçyus Tapınağı’nın dokuz avlusu vardır. Tapınağın ana salonu, dokuz odaya sahiptir. 9, en büyük tek rakamdır. Çin’in feodal döneminde 9, yalnızca imparatorlar tarafından, özellikle imparatorluk saraylarında kullanılabilirdi. Halktan insanlar 9 rakamını kullanırlarsa, ölüm cezasına çarpıtırılabilirlerdi. Ancak Konfüçyus Tapınağı, istisnadır. Öte yandan Konfüçyus Tapınağı’nın ana salonunun önünde 5 kapı vardır. Feodal toplumun kurallarına göre, yalnızca imparatorluk yapıları, 5 sıra kapıya yapıya sahip olabilirdi. Beijing’deki Yasak Kent’in de 5 kapısı vardır.

Konfüçyus Tapınağı'nın ana yapısı olan Dacheng Salonu, 30 metre yüksekliğinde ve doğudan batıya yaklaşık 50 metre genişliğindedir. Damı altın gibi parlayan sarı renkli kiremitlerle kaplanan Dacheng Salonu, çok görkemli bir görüntüye sahiptir. Dacheng Sarayı, Beijing'deki Yasak Kent'in Taihe Salonu'yla kıyaslanarak "Çin'in üç büyük eski salonu"ndan biri olarak kabul edilir. Salonun en çok dikkat çeken kısmı, önünde bulunan ve üzerlerinde ejderha figürleri oyulmuş 10 sütundur. 6 metre yüksekliğindeki ve 1 metre çapındaki tek bir büyük taştan yapılan her sütunun üzerindeki, çok titizlikle oyulan ejderha figürleri, birbirinden farklıdır. Çin'in eski çağlarındaki taş oyma sanatının şaheseri olarak kabul edilen bu 10 ejderhalı sütunlar, Yasak Kent'teki sütunlardan daha görkemli ve güzel görünür.
Dünyaca tanınmış olan Konfüçyus Tapınağı, Konfüçyus Konutu ve Konfüçyus mezarları, zengin kültürel birikim yansıtmanın yanı sıra yüksek değerli doğa mirasları olarak da kabul ediliyor. Konfüçyus Tapınağı, konut ve mezar alanında yetişen 17 binden fazla yaşlı ve ünlü ağaç, bu üç yerin gelişme sürecine tanıklık etmiştir ve eski çağların iklimi ile ekolojik sisteminin araştırılması için değerli malzemeler sağlar.

Barındırdığı derin kültür birikimi, uzun geçmişi, büyüklüğü, zengin ve değerli tarihi eserleriyle tanınmış olan Konfüçyus Tapınağı, Konfüçyus Konutu ve Konfüçyus'un ssoyundan gelenlerin mezarları topluluğu, 1994 yılında UNESCO tarafından "Dünya Kültür Mirasları Listesi"ne alındı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder